Päiväkoti Martta Wendelin sai Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon on voittanut Tuusulassa sijaitseva päiväkoti Martta Wendelin, jonka on suunnitellut AFKS Arkkitehdit. Palkinnon myönsi kymmenettä kertaa Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA). 

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittanut päiväkoti Martta Wendelin sijaitsee Tuusulassa. Kuva: Hannu Rytky

Palkinnon perusteluissa todetaan muun muassa, että puurakenteinen päiväkoti on erinomainen esimerkki siitä, miten rakentamisessa voidaan pyrkiä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsi tänä vuonna Anna Herlin. 

Päiväkoti Martta Wendelin on kymmenelle lapsiryhmälle ja noin 200 lapselle suunniteltu, vuonna 2022 valmistunut puurakennus, joka sijaitsee lähellä Tuusulanväylää. Rakennuksen sijoittamisella on minimoitu meluhaitat ja liikenteen päästöt. Päiväkodin sisätilat on suunnattu etelään, kohti puistomaisemaa. 

Rakennuksen ulko- ja väliseinien sekä välipohjien rakenteena on CLT-massiivirakenne, joka on käyttäjien terveyden ja turvallisuuden sekä rakennuksen hiilikädenjäljen kannalta hyvä valinta. Se on myös omiaan vaimentamaan päiväkodin arjen melua.

– Päiväkodin lapsilähtöisyyden huomaa mittakaavojen yhteensovittamisesta: itse rakennus on valtavan suuri, mutta sisätiloissa kaikki on kuitenkin lapsen mittakaavassa. Pienryhmätilat on pilkottu turvallisen kokoisiin yksiköihin. Luonnonmukainen ja monimuotoinen piha-alue täyttää lasten suurta ja tärkeää tarvetta juosta, hyppiä, ja kiipeillä, Anna Herlin toteaa.

Päiväkodin suunnittelusta vastasivat AFKS Arkkitehtien Jari Frondelius, joka toimi hankkeen pääsuunnittelijana, arkkitehdit Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä sekä projektiarkkitehdit Tommi Kantanen ja Mikko Liski. Pihan suunnittelusta vastasi toimistossa maisema-arkkitehti Soile Heikkinenja sisustussuunnittelusta Kai van der Puij. 

– Palkinto tuntuu erityisen hyvältä kohdistuessaan arkiseen, yhteistä hyvää tuottavaan rakennukseen. Suunnittelemme toimistossamme pääasiassa kouluja ja päiväkoteja, joten päiväkoti Martta Wendelin edustaa meille työtä, jota teemme päivittäin, kohteen pääsuunnittelija Jari Frondelius sanoo. 

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita vuonna 2023 olivat päiväkoti Martta Wendelinin ohella Ajurien talli (Avarrus Arkkitehdit), Taidemuseo Chappe (JKMM arkkitehdit), Lauttasaaren kirkon peruskorjaus (Verstas Arkkitehdit) sekä Tanssin talo (JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit -työyhteenliittymä).